FOR SALE
Gallery
PROPERTY FEATURES
Asking price
€ 1.275.000
Size
434 m2

Kerkweg 15

DRIEBRUGGEN, The Netherlands

PROPERTY FEATURES
Asking price
€ 1.275.000
Size
434 m2
Property Description
Luxe vrijstaande villa gelegen op een ruim perceel met prachtige tuin rondom met eigen zwembad en jacuzzi. Deze voormalige dokterswoning ligt midden in ‘Het Groene Hart’ waardoor de grote steden goed bereikbaar zijn. Dit gemeentelijke monument is in 1888 gebouwd en kent een rijke historie. De huidige eigenaren hebben de woning met zorg en aandacht gerenoveerd en voorzien van alle luxe en comfort. Het betreft werkelijk een fantastisch royale villa met allure en grandeur.

Bijzonderheden:
- Bijzonder object met een rijke historie welke u legio aan mogelijkheden biedt;
- Het bijgebouw / voormalige koetshuis leent zich uitstekend als praktijkruimte, dubbele bewoning, separaat gastenverblijf etc.;
- Voorzien van alle comfort en luxe met behoud van historische elementen;
- Eigen zwembad en jacuzzi in de tuin met aangrenzende wellness in het bijgebouw;
- Onlangs grotendeels geschilderd (zomer 2019 – 4 jaar garantie op verfwerk);
- Plat dak bij de keuken is vernieuwd in 2019;
- Uitgebreide moderne meterkasten (2 x 12 groepen, 3 aardlekschakelaars);
- De tuin is onder architectuur aangelegd en biedt u veel privacy;
- De woning heeft de status van een gemeentelijk monument, dit biedt vele (financiële) voordelen;
- Midden in het ‘Groen Hart’ gelegen op enkele minuten rijden van de A12. Hierdoor zijn de steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam goed bereikbaar.

Indeling:

De villa:

Begane grond:
Statige entree, vestibule met een vloer van waaltjes en toegang tot de bibliotheek. De lange hal tot aan de achterzijde van de woning biedt toegang tot alle vertrekken, alsmede het toilet afgewerkt met beton ciré en een fonteintje van Belgisch hardsteen. Ruimte met de opstelplaats van de cv-ketel en de afgesloten trapopgang naar de eerste verdieping en kelderruimte.

Royale living over de gehele lengte van de woning. Deze sfeervolle kamer heeft meerdere details zoals de fraaie raampartijen met originele schuiframen, openhaard met schouw van Belgisch Harsteen en hoge sierplafonds. Vanuit de living is de sfeervolle serre aan de zijkant van de woning bereikbaar. Vanuit de serre, met openslaande deuren naar de achtertuin, heeft een u fraai uitzicht op de omliggende tuin.

De bibliotheek aan de voorzijde van de woning was vroeger de apotheek. Nu is deze ruimte voorzien van op maat gemaakte kasten. Ook deze ruimte kenmerkt zich door de fraaie raampartijen en het hoog plafond.

Aan de achterzijde van de woning treft u een moderne woonkeuken welke middels een aanbouw is verbonden met het voormalig koetshuis. Op de vloer ligt een stoere natuurstenen vloer. Vanuit de keuken is de tuin bereikbaar alsmede het voormalig koetshuis. De luxe keuken heeft alle benodigde inbouwapparatuur: Amerikaanse koelkast/vriezer, wijnkoelkast, combi-magnetron, 2 warmhoud laden, Nespresso koffiezetapparaat, vaatwasmachine, 6-pits gasfornuis (Borretti) met teppanyaki plaat en dubbele oven. Veel bergruimte in meerdere soft-close kasten. Granieten aanrechtblad met bargedeelte.

Kelder en opkamer:

De kelder biedt u extra bergruimte en de opkamer is momenteel in gebruik als strijkkamer.

Eerste verdieping:
Ruime hal met toegang tot alle vertrekken op de eerste verdieping alsmede het separate toilet (zwevend toilet, fonteintje en teakhouten vloer) en de afgesloten trapopgang naar de zolderverdieping. Deze verdieping telt 3 royale slaapkamers en een ruime moderne badkamer.

De masterbedroom met inloopgarderobe is gelegen aan de voorzijde van de woning en geeft toegang tot de badkamer. Tweede ruime slaapkamer aan de voorzijde van de woning met oude schouw en vaste kast. De derde slaapkamer is aan de achterzijde gesitueerd en beschikt ook over een vaste kast.

De luxe badkamer is bereikbaar vanuit de gang en de inloopgarderobe van de masterbedroom. De riante badkamer is voorzien van een zeer royaal ligbad, riant wastafelmeubel met dubbelde kraan en een inloopdouche met regendouche en losse handdouche. Fraaie teakhoutenvloer welke goed combineert met de beton ciré afwerking.

Tweede verdieping:
Prachtige ruimte met een nokhoogte van 3 meter waarbij de kapconstructie nog zichtbaar is. Aan de voorzijde treft u het karakteristieke kleine dakkapel aangevuld met 4 dakramen. Veel bergruimte achter de knieschotten en de vaste kastenwand. Deze ruimte is geheel naar eigen inzicht in te delen en voor meerdere doeleinden geschikt.

Indeling voormalig koetshuis / bijgebouw:

Begane grond:
Vanuit de keuken is het voormalige koetshuis bereikbaar. Hiervandaan loopt u door een hal met trapopgang en separaat toiletruimte naar de wellness.

De luxe wellness is aan de achterzijde van het koetshuis gesitueerd, middels de openslaande deuren bereikt u de achtertuin met zwembad en jacuzzi. In de wellness kunt u gebruik maken van een Finse sauna (max. 6 personen) en een stoomdouchecabine (2 personen). Ook hier ligt een fraaie natuurstenen vloer en de wanden zijn strak gestuukt met inbouwspots in het plafond.

Aan de voorzijde van het koetshuis is een royale garageruimte met twee (elektrisch) openslaande garagedeuren. U treft hier een technische ruimte (o.a. voor het zwembad) en een 2e meterkast.

Eerste verdieping:
Ruime overloop. Ruime slaapkamer aan de voorzijde van de woning welke op dit moment in gebruik is als kantoor. Deze kamer heeft de beschikking over een ruime inloopkast / bergruimte. Vierde slaapkamer aan de achterzijde van de woning met kantelramen in de fraaie kap.

Centraal op de verdieping is de 2e badkamer gesitueerd. Deze ruime badkamer is voorzien van een douchecabine, wastafel en toilet.

Perceel:
De tuin rondom de villa is ontworpen door een tuinarchitect en is keurig onderhouden.
Het perceel is aan de voorzijde voorzien van een mooi sierhekwerk. De oprit is bereikbaar via het dubbele toegangshek. Er is parkeergelegenheid (met elektrisch oplaadpunt) op eigen terrein voor meerdere auto’s. Centraal in de voortuin ligt een fraaie (onderheide) vijver omring door sierhagen en gras.

De fantastische achtertuin biedt veel luxe en comfort. Uw privacy is gewaarborgd. Er zijn meerdere beschutte terrassen en er is een berging geplaatst met een aangebouwde veranda. De wellness ruimte in het bijgebouw wordt doorgetrokken in de achtertuin. U heeft de beschikking over een riante jacuzzi en een buitenzwembad (8 x 3,5m).

De historie van het pand:
Dit gemeentelijk monument en voormalige dokterswoning kent een rijke historie en is een markant pand in het centrum van Driebruggen. De huidige eigenaar, die de woning in 1997 kocht, was de eerste eigenaar die geen arts was.
Tot 1883 woonde er een arts in de gemeente Driebruggen, maar toen Dr. J.J. Rombach overleed brak er voor de gemeente Waarder en Lange Ruige Weide een periode aan met een kwetsbare gezondheidszorg. Om een oplossing te vinden voor het gebrek aan medische hulp in de twee dorpen nam het gemeentebestuur van Waarder het initiatief en stelde het aan de collega’s van Lange Ruige Weide voor gezamenlijk een dokter te benoemen en voor hem een woning te bouwen. Goede betaling en een huis waren belangrijke voorwaarden, die een kleine plaats moest garanderen om een dokter te kunnen ‘lokken’.

De twee gemeenteraden besloten in januari 1887 gezamenlijk een dokter te benoemen en een huis voor hem te laten bouwen. Er diende zich een arts-assistent uit het Academisch Ziekenhuis in Utrecht aan voor de functie, J.A.Th. Ligterink, die zich per 1 oktober 1887 zou vestigen. Om hem te huisvesten kochten de gemeentes begin 1888 voor 1100 gulden een stuk grond aan de Kerkweg in Driebruggen. De Oudewaterse architect Van Wijngaarden maakte een bestek en tekening op basis waarvan de Waarderse timmerman Jan Pot Boot voor bijna 7000 gulden een dokterswoning bouwde, zoals die momenteel nog voor een groot gedeelte als gemeentelijk monument aanwezig is.
De Gemeenschappelijke Geneeskundige Dienst heeft 75 jaar bestaan. De opeenvolgende dokters bleven in de eerste jaren van het bestaan van de dienst nooit langer dan een paar jaar in Driebruggen: zodra ze wat ouder waren en een groter gezin te onderhouden kregen, vertrokken ze naar lucratiever standplaatsen. Een arts, dokter Wilhelm Poolman, bracht het zelfs nog tot landelijke bekendheid als oprichter van de eerste Zuid-Hollandse Groene Kruisvereniging. Pas in de jaren ’30 werd het verloop minder: de in 1932 benoemde dokter K.P. Kühler bleef tot 1949 in functie en zijn opvolger J.A. Heckman vertrok in 1962. Na diens verhuizing besloten de twee gemeentebesturen de Gemeenschappelijke Geneeskundige Dienst per 6 april 1962 op te heffen.

De volgende 30 jaar heeft de huisarts Willem Kleinloog zijn praktijk gehouden aan de Kerkweg. De patiënten konden altijd terecht in het grote, traditionele doktershuis waar zijn vrouw Thea, ook arts, de apotheek dreef. Ze vormden een trio met wijkverpleegkundige Heleen van Tol. Samen wisten ze alles van iedereen.

Informatiebron historische informatie:
‘Het geheim van de dorpsdokter’ Frans Dijkstra 1-3-2010
‘Gemeenschappelijke geneeskundige dienst Waarder –Lange Ruide Weide’ archief Rijnstreek en Lopikerwaard
Map
Kerkweg 15
Reload 🗙